relaxació

Després de les vacances sempre ens sentim més vitals i relaxats i pensem que hem de fer alguna cosa per no anar tan estressats i sentir-nos millor.

Però quan tornem a la realitat del nostre dia a dia se’ns fa molt difícil. Molts ens inclinem per activitats que millorin l’estat físic del cos, que relaxin i d’altres preferim ampliar el camp de coneixement per obtenir més realització personal, etc. Tot això està molt bé, i tenir bons propòsits és el primer pas per aconseguir els nostres objectius. A vegades però, és pitjor el remei que la malaltia i encabir aquestes activitats a la nostra agenda significa més estrès.

En aquest article et proposo un senzill exercici per a relaxar-te. També t’ajudarà a prendre consciència del teu cos i a connectar amb tu mateix, requisits necessaris per aprendre a reduir l’estrès i fer-te més conscient del que et convé.

Per relaxar el cos i la ment, alliberar tensions i prendre consciència del teu cos, és indispensable  que el Qi circuli fluidament. La manera més fàcil de promoure la circulació del Qi és a través de la respiració.

Aquest exercici el pots fer  estirat, assegut o dret. Per començar et recomano la postura estirada. Ho pots fer en qualsevol moment del dia i si es fa abans d’anar dormir, t’ajudarà a  millorar el son.

T’estires sobre una superfície còmoda col·locant un coixí sota el cap de manera que les cervicals et quedin ben estirades. has d’estar còmode i sobretot no agafar fred. Tanques els ulls i col·loquee la punta de la llengua entre les dents i el paladar superior. Poses les mans sobre el melic.

Començaràs portant tota la teva atenció al mig del front, et concentraràs en aquest punt durant sis respiracions, seguidament portes la teva concentració a la punta del nas, pensa només en aquesta zona, procurant sentir la forma que té, sentim com l’aire entre i surt per les fosses nasals, sentint la temperatura de l’aire, contes també sis respiracions. Portes ara la concentració a un punt anomenat Dàn Zhōng, situat sobre l’estèrnum en el punt mitjà de la línia que uneix els dos mugrons. Sent aquest punt, observa el seu moviment mentre contes 6 respiracions més. Segueixes baixant la concentració cap al melic. Visualitzes l’espai intern que hi ha entre el melic i la columna vertebral, en Qi Gong anomenem aquesta zona Dan Tian.

Observa la teva respiració des d’aquesta zona, com s’expandeix quan inspires i com es contrau quan espires. Has de mantenir la concentració en aquest moviment d’expansió i contracció de la cavitat abdominal.

Si la teva respiració està bloquejada, el moviment serà gairebé imperceptible però no importa, continua observant la zona sense intervenir. El fet de mantenir la concentració en aquesta zona, només observant, provocarà indirectament una relaxació de tot el cos. A poc a poc la respiració s’anirà fent més profunda (és a dir, anirà descendint cap a l´abdomen, el que anomenem respiració abdominal) i el moviment d’expansió-contracció de l’abdomen s’anirà fent més palpable. Quan ja sentis aquest moviment abdominal pots pronunciar mentalment la paraula «relax» cada cop que espires, d’aquesta manera a més d’alliberar el diòxid de carboni a l’expulsar l’aire, afavoreixes també l’alliberació de tensions musculars. T’hi pots estar tota l’estona que vulguis, sempre i que no t’adormis. És important distingir un estat de relaxació d’un estat de somnolència. Quan vulguis acabar, fes un petit massatge sobre el melic dibuixant 9 cercles en sentit de les agulles del rellotge i 9 cercles en sentit contrari.

En els inicis de la pràctica d’aquest exercici és probable que no notis gairebé res, a mesura que el vagis practicant la teva respiració s’anirà fent més profunda, més llarga, més fina, més suau i més fluida, la qual cosa es traduirà en un augment de la capacitat de relaxació en qualsevol moment del dia i en qualsevol situació.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *