Aquests dies de tanta calor, per més que bevem, la set no passa. Una beguda ben fresca sembla que ens refresca una mica, llàstima que la sensació sigui només momentània. M’agradaria donar-te algun consell per sentir-te millor quan les temperatures són altes.

En primer lloc, hem de tenir clar que veure fred no és la solució, és molt més bo per al cos veure les begudes tèbies o calentes i t’explico per què. L’estómac processa els aliments i les begudes a 36º, quan li donen líquids que poden estar a uns 5º, els ha d’escalfar per poder-los digerir, i això suposa consumir energia del cos, per tant és probable que al cap d’una estona suem més que abans de beure i estiguem més cansats.


Si ens fixem en el que beuen en països calorosos com pot ser el sud-est d’Àsia o en el desert, veurem que per combatre la calor consumeixen begudes calentes. És una manera de conservar l’energia i evitar que la calor ens deixi aplatanats.

Una bona infusió de menta o de sàlvia, un te verd o blanc poden ser una bona alternativa a les begudes fredes.

Un altre aspecte que hem de tenir en compte és la pèrdua de minerals que té lloc a través de la suor, això ho podem compensar amb la ingesta de caldos de verdures o amb begudes remineralitzants com les receptes que us passo en aquest article. Les begudes amb minerals redueixen més la set que l’aigua sola. Per descomptat hem de procurar no exagerar el consum de begudes o aliments amb efecte diürètic com el cafè, la pinya, els espàrrecs, l’alcohol, etc.

El tipus d’aliments que consumim també és important, en medicina oriental distingim entre els aliments que tenen més wei i els que tenen més Qi. Wei significa sabor i correspon a aliments que són molt nutritius, nodreixen la sang però són complexes de digerir, estan en aquest grup les carns, les grasses, els olis, els ous i els làctics. El Qi en aquest context dietètic significa la quantitat d’energia que aporta l’aliment i per tant els aliments que tenen més quantitat de Qi que de wei promouen i mobilitzen el Qi (energia) corporal. Els cereals, les fruites i les verdures, tenen aquesta qualitat. Per tant si mengem més quantitat d’aliments amb molt de wei, que contenen poca quantitat d’aigua, necessitarem veure molta més quantitat de líquid.

Els estils de cocció més recomanats a l’estiu són els que es cuinen amb poca calor. Procurarem doncs evitar fregir, rostir, estofar, coure a l’olla de pressió, les brases i saltats llargs, i els aliments fumats, per contra, utilitzarem amb més freqüència germinar, bullir, escaldar, fermentar, el vapor o un saltat curt.

Receptes de begudes refrescants i remineralitzants

Suc de fruita amb aigua de mar

Barregem 5 parts de suc de fruita amb una part d’aigua de mar.

Te Kukija (tè de 3 anys) o Te Hokija (tè verd torrat) amb salsa de soja

Aquests tes no són excitants. Es prepara el tè i se li afegeix unes gotetes de salsa de soja o tamari. Aquesta beguda és molt adequada per a esportistes. Si no ens agrada la idea d’afegir la salsa de soja al tè, la podem substituir per suc de llimona i unes fulles de menta, però no serà tant reminerelitzant.

Aigua de coco amb fruita

El mango o la pinya són fruites que hi combinen molt bé, però podem utilitzar la fruita que més ens agradi. Batrem la fruita amb la batedora i li afegirem l’aigua de coco.

Aquestes receptes són adequades a totes les constitucions, només has de procurar utilitzar la fruita adequada a la teva constitució.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *