Qi Gong
Ens ensenya a cuidar el cos i l’esperit, entrant en un estat de calma interna i potenciant el vincle amb la natura, que és qui ens dóna els aliments i l’aire que respirem per a poder viure.
La pràctica continuada del Qi Gong ens ajudarà a tenir una millor forma física, més vitalitat i a mantenir l’agilitat mental en la vellesa

Qui el pot practicar?

El Qi Gong és apte per a qualsevol edat i condició física i no és necessari haver-lo practicat abans.

Què és el Qi Gong?

A vegades, el Qi Gong a occident es coneix com “la gimnàstica xinesa”, però és molt més.
En el Qi Gong no hi ha frontera entre matèria i energia, entre el cos físic i l´esperit. Treballant el físic es dóna forma a l´ànima.

Significa “cultivar el Qi”: es treballa amb aquest alè de vida invisible fent-lo circular fluidament per tota la xarxa de canals que recorren el cos, aprenent a acumular-lo i evitant malgastar-lo per millorar la salut, la longevitat i descobrir l´alegria de viure amb més pau interna.

En què consisteix?

En la pràctica del Qi Gong es combina el moviment, la respiració, la relaxació i la concentració mental.
La base està en treballar sobre la verticalitat del cos per tal que el Qi circuli per tot arreu.
La relaxació i la consciència fan posible que, a través del moviment, la musculatura i els tendons vagin creant micro-desplaçaments ossis, ajustant l´esquelet a aquest eix central i situant l’equilibri corporal al mig del cos.
L´arrelament del peu amb el terra també és molt important, ja que els peus són els fonaments del cos, suporten tot el pes corporal i a partir d´ells es comença a construir l´eix central. Sentir els peus ferms sobre el terra ens dóna estabilitat i més seguretat amb nosaltres mateixos.
Quan el cos té una alineació correcta, els canals de circulació del Qi es van obrint, augmentant el seu flux i eliminant els bloquejos. Si tenim l´esquelet ben alineat i una bona verticalitat, la força de la gravetat circula a través del canal central i no pressiona sobre els músculs i els ossos, evitant així l´encongiment de la columna amb el pas dels anys.

Què el diferencia de l'esport?

Tant el Qi Gong com l’esport aporten beneficis tant en l’àmbit físic com psíquic, però ho fan a diferents nivells:

En l’esport, el treball físic ens requereix una despesa energètica important i en l’aspecte psíquic alliberem endorfines. Això ens aporta benestar momentani, però aquest benestar no roman en el temps.

Per exemple, una persona que té ansietat li serà molt favorable practicar esport perquè li reduirà aquest grau d’ansietat, però en el moment en què deixi de practicar-lo, l’ansietat reapareixerà.

En el Qi Gong la despesa energètica que fem és molt menor. Part de l’objectiu d’aquesta pràctica és acumular energia, tenir més reserves energètiques de les que teníem abans per aconseguir un millor funcionament orgànic de tot el cos i una millor forma física.

En l’aspecte psíquic, el que diferencia el Qi Gong de la pràctica de l’esport és que, a més de permetre’ns alliberar endorfines, ens permet prendre consciència del que ens passa, de com funcionen el nostre cos i la nostra ment. I de mica en mica, amb la pràctica, anirem harmonitzant el funcionament del nostre cos i els nostres sentiments. Aquesta és la forma com aconseguirem benestar emocional, potenciarem tots els nostres aspectes cognitius i sobretot fomentarem el nostre creixement personal.

És a dir, si la mateixa persona d’abans, que patia ansietat, va entrant en la pràctica del Qi Gong, alliberarà endorfines, però a més, aconseguirà harmonitzar el funcionament del seu cos i dels seus sentiments i l’ansietat anirà desapareixent.

Beneficis del Qi Gong

El Qi Gong millora la forma física i desenvolupa sentiments i virtuts com la serenitat, la generositat, la compassió, la claredat, la flexibilitat mental i la seguretat en un mateix. I alhora aporta beneficis a diferents nivells:
CORPORALS
 • millora de l´estructura corporal
 • augmenta el to muscular
 • dóna flexibilitat als tendons
 • amplia els moviments articulars
 • aporta més equilibri

 

ORGÀNICS
 • millora el funcionament dels òrgans interns,
 • afavoreix la circulació de la sang
 • regula el metabolisme
RESPIRATORIS
 • s’aprèn a respirar més relaxadament
 • amplia la capacitat respiratòria
 • augmenta la vitalitat
 • aporta relaxació en general

 

MENTALS
 • estimula la memòria
 • dóna claredat mental
 • augmenta la concentració