Les 8 constitucions coreanes 

Les constitucions coreanes conegudes com a Palchejill es basen en les diferents capacitats funcionals dels òrgans de cada persona. Vénen determinades per l’òrgan que té més capacitat funcional. Defineix la manera de ser d’una persona, el seu caràcter innat, moltes vegades amagat per l’educació rebuda, quines són les seves virtuts i les debilitats físiques i psíquiques.

Les següents descripcions són tendències generals de cada constitució, però no són absolutes.

Pulmotonia

L’òrgan dominant és el pulmó (intestí gruixut) i el més feble és el fetge (vesícula biliar). El segon òrgan més fort és el pàncrees (estómac).

Tenen una creativitat natural i una discreció acurada, això els fa perfeccionistes i és poc probable que cometin errors. Com que són gent de principis, són persones consistents i professionals. Solen tenir un bon sentit de l’audició i això els hi dóna un gran potencial per a ser bons músics. Tenen tendència a ser extremadament sensibles i idealistes, però no realistes. Rarament mantenen un gran cercle d’amics i tenen relacions significatives amb pocs.

La carn i els medicaments perjudiquen el seu fetge més que a qualsevol altre i els pot portar a desenvolupar diferents malalties i actituds negatives i passives. Es poden sentir febles després de practicar esport si han suat molt.

Colonotonia

L’òrgan dominant és l’intestí gruixut (pulmó) i el més feble és la vesícula biliar (fetge). El segon òrgan més fort és el ronyó.

Són alegres, aventurers, emocionals i sensibles. La seva acurada discreció i la seva naturalesa consistent els permet tenir molts talents i coneixements. La seva aguda audició els hi dóna un gran potencial per la música. Tenen bones amistats amb tipus de gent molt diversa.

Es tornen negatius, passius i obstinats quan no tenen salut a causa d’una dieta errònia. Com els «pulmotonia«, el consum de carn i medicaments els pot provocar fatiga crònica, indigestió, insuficiència renal, lupus i diversos tipus de malalties musculars intractables per la medicina oficial com ara l’esclerosis múltiple, el parkinson, etc.

La transpiració excessiva també pot ser causa de fatiga per aquest tipus de gent.

Renotonia

L’òrgan dominant és el ronyó (bufeta) i el més feble és el pàncrees (estómac). El segon òrgan més fort és el pulmó (intestí gruixut).

Són tranquils, pacients i cooperatius. Tenen tendència a ser perfeccionistes. Són bons oients, poden escoltar amb paciència els pensaments i inquietuds dels altres, rarament expressen la seva ira. Les seves habilitats socials els permet ser bons treballant en el sector serveis. Tenen tendència a ser desconfiats i detallistes, la qual cosa fa que es reservin les coses i no confiïn en els altres.

Sovint es queixen de patir estrenyiment crònic, però és quasi una qüestió fisiològica en ells i no serà causa de malaltia. Quan tenen salut no solen suar, però quan aquesta falla, poden suar freqüentment. Consumir aliments o begudes fredes els pot causar indigestió.

Vesicotonia

L’òrgan dominant és la bufeta (ronyó) i el més feble és l’estómac (pàncrees). El segon òrgan més fort és la vesícula biliar (fetge).

Solen ser persones amables, serenes, tranquil·les i raonables. Com que són reservats i pacients, tenen la virtut de saber escoltar. Per tant són bons candidats per treballs que requereixin paciència, sensibilitat, estar atents als detalls i no cometre errors. Quan estan malalts es poden tornar fàcilment negatius, freds, obstinats, desconfiats i tancats de ment.

El consum d’aliments o begudes fredes debilitarà encara més el seu estómac i desencadenar malalties difícils de tractar. Prendre els aliments i les begudes calentes, fer àpats lleugers al llarg del dia, i procurar no suar, són requisits bàsics que els permetrà tenir bona salut.

Hepatonia

L’òrgan dominant és el fetge (vesícula biliar) i el més feble el pulmó (intestí gruixut). El segon òrgan més fort és el ronyó.

Solen ser callats i reservats. Com que són raonables i hàbils en determinades situacions, solen mantenir una bona xarxa de relacions. Són més ambiciosos a l’hora d’aconseguir resultats que no apreciació pel procés de treball, la qual cosa els pot portar a la insatisfacció dels resultats.

Una dieta amb abundància de carn farà que suïn amb més facilitat i que tinguin un son fàcil, justament aquests són signes de bona salut en aquesta constitució. Les activitats que fan suar com fer esport i les saunes ajudaran a relaxar l’estat d’excitació del seu fetge i potenciaran la seva salut.

La tensió arterial lleugerament alta és normal en ells i han d’anar molt amb compte a l’hora de prendre medicaments hipotensors. Els «hepatonia» que tenen problemes digestius, artritis, malalties de la pell o colesterol alt, han de procurar menjar carn i evitar el peix. Beure vi també els hi és perjudicial.

Colecistonia

L’òrgan dominant és la vesícula biliar (fetge) i el més feble l’intestí gruixut (pulmó). Tenen l’intestí prim (cor) com a segon òrgan fort.

Solen ser persones senzilles, adaptables i ràpides a l’hora de prendre decisions. Tenen una naturalesa caritativa, comprensiva i sociable que els facilita tenir bones relacions amb la gent i a adaptar-se a diversos ambients socials. Tenen una naturalesa atlètica i desenvolupen molt bé la seva musculatura, sobretot si mengen carn, la qual cosa els permet ser uns excel·lents atletes. Quan tenen salut, necessiten dormir molt.

Els moviments intestinals freqüents i malestar en l’abdomen inferior són freqüents si mengen peix sovint. El peix debilita encara més el seu feble intestí gruixut i estimula la vesícula biliar que ja tenen molt forta la qual cosa els pot portar a posar-se malalts. El consum de marisc els pot causar artritis, malalties de la pell, colesterol alt i obesitat.

Quan estan malalts, tendeixen a perdre la seva naturalesa caritativa, es tornen negatius i ansiosos la qual cosa els pot provocar insomni o depressió.

Pancreotonia

L’òrgan dominant és el pàncrees (estómac) i el més feble el ronyó (bufeta). Tenen el cor (intestí prim) com a segon òrgan fort.

Solen ser inquiets, impacients, dinàmics i sentimentals. Com que tenen una naturalesa positiva i apassionada ràpidament aconsegueixen bons resultats. Tenen un excepcional sentit pel color, la qual cosa els fa bons en les arts i la moda. Són socialment actius, honestos, positius i tenen un gran sentit de la justícia. De totes maneres, com que tendeixen a ser impacients tendeixen a dir coses inapropiades, ofendre i molestar fàcilment, però superen aquestes emocions ràpidament.

Com que el pàncrees i l’estómac són forts, solen tenir molta gana i dificultats per a controlar-la. Si mengen aliments picants, pollastre, pomes, i remeis medicinals de naturalesa calenta, afegiran encara més calor al seu pàncrees i tindran encara més dificultat per a controlar la gana. Consumir aquest tipus d’aliments els hi pot fer propensos a la diabetis i tornar-se encara més impacients.

Gastrotonia

L’òrgan dominant és l’estómac (pàncrees) i el més feble la bufeta (ronyó). Tenen l’intestí gruixut (pulmó) com a segon òrgan fort.

Solen ser honestos, actius, positius i meticulosos. La seva sensibilitat i responsabilitat els porta a ser treballadors devots i conscients. El seu agut i eficient sentit de la visió els hi dóna un bon sentit de l’estètica. Tot i semblar generosos, solen ser directes i estrictes amb els altres. A causa de la seva tendència a ser impacients i sensibles, no són particularment socials.

El seu fort i tens estómac sovint els provoca indigestions. Els seus problemes digestius solen anar acompanyats de migranyes cròniques i dolor per tot el cos. Els antibiòtics poden provocar severs efectes secundaris en aquesta constitució. El menjar picant, el pollastre, i les pomes no només causen problemes digestius sinó que també poden resultar en desordres d’ansietat i en un mal funcionament del sistema nerviós autònom.