No et ve de gust menjar amanides o fruita a l'hivern? És això poc saludable?

Els aliments crus, tenen un aportació vitamínica superior als aliments cuinats, però s’ha de tenir en compte un altre aspecte prioritari per a què les vitamines i tots els nutrients dels aliments siguin absorbits i assimilats pel nostre cos, es tracta de la capacitat funcional del sistema digestiu per a transformar i transportar els nutrients a tot l'organisme. Per a fer aquesta feina, els diferents òrgans del sistema digestiu han de tenir un bon nivell d'energia.

Els essers humans, disposem de dos tipus d'energia que fan funcionar el nostre cos: una és innata, és a dir, disposem d’una quantitat d’energia en néixer, procedent de la genètica que ens han donat els nostres pares i de la qualitat del desenvolupament fetal. Entre d’altres, determina la nostra fortalesa física i funcional. L’altre tipus d´energia és adquirida, i procedeix dels aliments i de la respiració. Aquesta energia adquirida alimenta i posa en funcionament a la innata (ningú pot viure sense menjar ni respirar). Com més qualitat tingui l’energia adquirida, millor funcionarà el nostre organisme i menys es desgastarà.

En medicina oriental, el sistema digestiu necessita una bona temperatura interna per a realitzar una bona digestió. Concretament, l'estómac necessita una temperatura al voltant dels 38ºC per transformar els aliments.

Quan ingerim aliments o begudes fredes, la temperatura de l’estómac disminueix, llavors aquest ha de fer un esforç per augmentar-la consumint més energia i poder digerir els aliments. Si aquest fet es va repetint, l’estómac va gastant la seva energia i es va debilitant, perdent paulatinament la capacitat de transformar els aliments, la qual cosa pot desembocar en digestions lentes, pesades, incapacitat per digerir certs aliments, cansament, obesitat, diarrea....

Evidentment, això no afectarà a tothom de la mateixa manera, hi ha persones que per genètica ja tenen una temperatura interna més elevada i per tant els hi pot anar millor consumir aliments freds, però de persones d’aquesta naturalesa n’hi ha molt poques en aquest país.

Així dons, a la majoria de la gent, a l'hivern li convé menjar plats que hagin tingut una llarga cocció i li proporcionin un bon grau de calor intern. Els estofats, guisats, sopes i caldos, aporten una bona temperatura a l´interior del nostre cos. Sistemes de cocció com la planxa, les brases i el forn també són una bona opció. Cuinar amb el microones no és una bona elecció ja que la calor que proporciona als aliments és molt efímera. Per mantenir un alta aportació vitamínica dels vegetals, es poden combinar aquests sistemes de cocció amb verdures saltejades o cuinades al vapor però que quedin una mica crues per dins. En quant als líquids, podem acompanyar els menjars d´aigua natural o encara millor si és calenta o bé d´algun tè. La fruita s’ha de menjar en quantitats més petites i que sigui de l’estació, millor deixar els sucs per l’estiu.