Les desharmonies en la menstruació indiquen desequilibri en el funcionament dels òrgans interns

Per a la majoria de dones occidentals, la menstruació representa un destorb, una cosa molesta, per a algunes, un verdader calvari. Se li associen, de manera implícita, símptomes com inestabilitat emocional, inflor dels pits i de l'abdomen, migranya, etc. que es consideren normals.

S´accepta que la menstruació pugui ser dolorosa i no es dóna gaire importància a la qualitat de la sang menstrual. Moltes dones consideren que forma part de la seva naturalesa el fet de tenir regles excessivament abundants o molt escasses, considerant-se aquestes últimes afortunades pel fet de tenir un suplici més lleu que les altres.

Se solen considerar 'normals' tota una sèrie de símptomes que la medicina oriental contempla com a conseqüències d'una desharmonia en el funcionament dels òrgans interns (Zang fu) sense tenir en compte que aquestes desharmonies poden arribar a ser causa d'infertilitat o d'altres trastorns ginecològics com la formació de miomes, d'ovaris poliquístics, etc.

Els únics tractaments que s'ofereix a les dones són analgèsics pel dolor i anticonceptius com a reguladors, i es considera que aquests tractaments no generen conseqüències en el funcionament del cos de la dona. La medicina oriental, en canvi, entén que els anticonceptius poden contribuir al desenvolupament d'aquests trastorns.

Quan es produeix un problema important com, per exemple, hemorràgies molt profuses o entre regla i regla, degudes a la presència de miomes, a occident es procedirà a l' extirpació del mioma sense entendre per quina causa s'ha format. La medicina oriental ho veu diferent: contempla que el mal funcionament de les menstruacions de la dona durant anys són la causa de la formació del mioma i d'altres trastorns ginecològics.

Les dones orientals tenen un altre concepte de la menstruació: aquesta s'anomena 'Aigua Celestial (Dan Gui)', ja que es considera que la sang menstrual està directament relacionada amb l'essència del cel anterior (Jing).

Aquesta representa la matèria bàsica de la qual està constituït l'ésser humà, l'arrel de la vida, la base material heretada dels pares que genera la vida des de l'embrió i que l'alimenta durant la gestació. Després del naixement, és la que promou el cicle de la vida, que en les dones es desenvolupa en cicles de set anys i en els homes en cicles de vuit. A mesura que l'essència es va esgotant, l'ésser humà envelleix i, quan s'esgota, el cor deixa de bategar. La qualitat i quantitat de l'essència depèn de l'herència dels pares i del correcte desenvolupament de la gestació però el seu funcionament depèn de la nutrició que ens aporten els aliments i dels hàbits de vida de la persona. Materialment, es correspon amb els òvuls i el líquid seminal.

L'aigua celestial, per tant, conté part d'aquesta essència i és per això que les dones orientals cuiden molt les seves menstruacions. Les regles excessivament abundants signifiquen més pèrdua d'essència, les regles molt escasses indiquen alguna desharmonia en el cos que no permet generar suficient sang menstrual. Les regles irregulars, tenir dolor o qualsevol dels símptomes premenstruals, indiquen que alguna cosa no està funcionant del tot bé en el cos de la dona.

En una dona sana, la menstruació hauria de ser regular (cicles d'entre 26 a 30 dies), sense dolor, el color de la sang no ha de ser ni massa aigualit ni massa fosc, sense qualls, amb una durada de 4-6 dies, ni molt abundant ni massa escassa i sense cap dels símptomes que engloben el síndrome premenstrual.

En els dies de la menstruació, la dona hauria d'estar més en contacte amb el seu cos, mantenir un bon equilibri entre treball i descans, evitant fer massa exercici i procurar que l'alimentació sigui més nutritiva. És important també evitar l'entrada de fred a través dels peus i de la zona lumbar.