Actualment, hi ha molta preocupació pel tipus d’aliments que hem de consumir per tenir una bona salut, però, sovint, oblidem com mengem.

Per a una bona nutrició hi ha dos aspectes bàsics a tenir en compte, un és el tipus d’aliment, l’altre, el funcionament del sistema digestiu. Si aquest últim no funciona correctament, la nutrició no serà tan bona i es poden generar problemes de salut. Per això hem de posar molta atenció en els hàbits alimentaris.

Un dels aspectes més importants i que més solem obviar és el fet de menjar la quantitat justa, això significa que en un àpat mai hem d’arribar a la sensació d’estar tips. L’estómac necessita espai per processar correctament els aliments. Si mengem en excés i l’estómac no pot transformar tota la quantitat d’aliment, es produirà el que anomenem «retenció d’aliments», que acabarà transformant-se en flegmes (mucositats) i que poden provocar diversos problemes de salut a més d’obesitat. Hem d’aprendre a donar-li al nostre cos just el que necessita per viure, tot l’excedent no ens fa més forts sinó al contrari, ens debilita. Quan li dic a algú que per raons de salut ha de reduir la quantitat de menjar, ràpidament pensa que passarà gana i, segurament, els primers dies serà així, però ràpidament desapareixerà aquesta sensació perquè l’estómac s’acostuma al que li donem.

L’actitud a l’hora de menjar és essencial.  Quan mengem és important que ho fem sense pressa, en un entorn tranquil, mastegant bé els aliments (el procés de la digestió comença amb la masticació), conscientment, ja que estem realitzant un dels actes més importants del dia: alimentar-nos. Quan estem estressats, el nostre sistema digestiu també està tens i  això li impedeix digerir correctament i pot provocar distensió i dolor abdominal, ventositats, inflamació dels intestins, reflux gàstric… Per això, aconsello que un cop asseguts a taula fem primer tres respiracions profundes per tal de dissipar les tensions i ens concentrem en l’acte de menjar per tal d’afavorir la digestió. També cal dir que sempre és millor menjar acompanyat -l’ésser humà és sociable- i menjar en companyia fa que gaudim més del moment i per tant estiguem més relaxats.

Passejar després de menjar ajuda en el procés de la digestió. Tot i que es parla dels beneficis de la migdiada, la posició d’assegut o estirat no beneficia la digestió, ja que la bitlla alimentosa ha de descendir cap als intestins, i la posició vertical afavorirà molt més aquesta acció. Caminar tranquil·lament amb una actitud de contemplació i posant atenció a la respiració afavorirà la digestió i ens aportarà també relaxació mental. Si tenim somnolència després dels àpats, significa que el nostre sistema digestiu està dèbil o bé que hem menjat en excés.

La distribució dels àpatsvaria d’una persona a l’altre: hi ha persones que necessiten menjar poca quantitat diverses vegades i d’altres que poden assimilar més quantitat cada vegada i, per tant, poden passar amb tres àpats. El nombre d’aquests pot anar de tres a cinc al dia i cada persona ho ha de regular en funció de les seves necessitats i dels seus horaris laborals. El que sí que hem de tenir en compte és procurar fer els àpats més abundants a l’hora d’esmorzar i de dinar i al vespre fer un sopar més lleuger. A les persones que no tenen gana al matí, jo els aconsellaria que, en llevar-se, primer es rentessin les dents, a continuació es beguessin un got d’aigua calenta amb llimona i, després d’una dutxa, segurament el seu estómac ja estarà preparat per rebre aliments. Fer un bon esmorzar és especialment important per als estudiants. Dins les diferents constitucions que presenta l’ésser humà, n’hi han algunes que tenen més capacitat digestiva cap al vespre; aquesta gent no tenen problema en digerir proteïnes a l’hora de sopar, al contrari, els hi pot ser beneficiós, però, així i tot, és important que passin mínim dues hores des del sopar fins a l’hora d’anar a dormir. El que no és gens recomanable és menjar poc durant el dia i després menjar molt a la nit, que és quan disposem de temps. El cos intentarà obtenir la calma i la tranquil·litat que no ha tingut durant el dia a través de la satisfacció de menjar, d’aquesta manera,  l’únic que aconseguirem fent-ho així és afeblir el sistema digestiu i augmentar de pes.

Per últim, recalcar la importància de no picar entre àpats, cada cop que entren aliments en el nostre estómac s’inicia un procés de digestió i això acabarà debilitant l’energia del sistema digestiu.